Augustus 2016

Zondag 7 augustus levert een bericht op met veel verschillende nieuwtjes. Dat komt ervan als het zolang stil is geweest.

  1. De etalage moest nodig weer ververst worden. Omdat groot werk er niet in past besloot ik om de borden maar weer eens tevoorschijn halen en de kaart die ik er destijds van liet drukken erbij te leggen. Want wie een leuke herinnering wil bewaren kan het best daarvan een bord laten maken, om op te hangen en/of om ervan te eten.

DSCN3637

9bordenkaart

Is het alweer vier jaar geleden dat het buurtservies tot stand kwam? De tijd vliegt. In de rechterkolom, categorie “24 verhalen, 24 borden” is meer over het project te lezen. In de etalage hangen de borden van Boefje, de naam van een paard, Egeltje

In de wijk woont een vrouw die een kleinedieren-opvang heeft. Eenden en egeltjes met problemen zijn het meestal en dan lapt ze de patiëntjes op. Egeltjes zijn moeilijk herkenbaar en ze vroeg zich af of ze niet geregeld eigenlijk hetzelfde beestje verzorgt. “Is daar niks op te verzinnen?” vroeg ik haar.  Ze dacht even na en toen wist ze het: de stekels markeren met nagellak! Goed idee, maar maken de macho-mannetjes dan nog wel kans bij de vrouwtjes?

Sja…En zo werd haar verhaal goed bevonden om op te nemen in het buurtservies  en het verhaal van de inmiddels overleden Henk Voermans: Gouwe Randjes 

GOUWE RANDJES.  Al vanaf zijn wieg kwam Henk op voor mensen in zijn omgeving. Concreet werd dat in zijn kleuterjaren, hij was 4 of 5 jaar oud toen het gebeurde. Om zijn vriendinnetje een plezier te doen wilde hij haar wel een koekje geven en hij zal zelf ook wel zin in een koekje hebben gehad. In ieder geval had zijn moeder de koekjestrommel hoog weggezet, nog hoger dan de plank met haar mooie deftige theekopjes voor net bezoek. Nadeel voor Henk was dat je die trommel achter de glazen deurtjes van de kast de hele tijd kon zien staan, zo krijg je de hele tijd zin in een koekje. Er was behalve dat vriendinnetje verder niemand in de kamer toen Henk een stoel naar de kast schoof. Een kruk was er ook en die zette sterke Henkie bovenop de stoel,  klauterde helemaal naar boven op en kon hij de koekjestrommel pakken.  Bij het afdalen ging het mis. De theekopjes kregen per ongeluk een oplawaai en tuimelden naar beneden. Voor de deftigheid van theekopjes was Henk niet bevattelijk, maar wel voor de boosheid van zijn moeder.  Ze lagen daar kapot op de grond! De scherven met gouden randjes en de lila roosjes, of viooltjes? Wat nu? Henk liep resoluut naar de schuur, haalde een schop en begon in de tuin een gat te graven. De scherven gingen hup in het gat en weg was het probleem. Onschuldig verder gespeeld en hoefde hij even geen koekje meer.

Deel twee van het verhaal speelt jaren later op een zonnige dag, Henk is ergens zo rond zijn twintigste levensjaar. Hij woonde op z’n eigen, werkte ergens voor een baas en kwam op bezoek bij zijn ouders. Ze zaten achter buiten aan de koffie met een kuukske speciaal-voor-Henk-want-die–houdt-daar-van, terwijl zijn vader aan het spitten was. Opeens riep zijn vader: Héé, kijk nou toch ‘s!  Wat vind ik nou toch hier?” Henk wist het meteen en zat te zweten: nondeju, dat zijn de scherven van die deftige kopjes! De afstand in tijd maakte het gemakkelijk en hij bekende de koekjesdiefstal. Zijn moeder hoorde het lachend aan en begreep toen waarom die mooie kopjes waren verdwene

Nadat het gesubsidieerde project in de wijk was afgerond heb ik kaarten laten drukken in de hoop op verkoop aan anderen. Die hele stapel met kaarten is er nog steeds, er brak een economische crisis uit en ik hield me met andere dingen bezig. Toch jammer dat het zo liep en daarom het stof er maar eens afgeveegd. Een herinneringsbord is per twee of meer exemplaren voordeliger te produceren en komt de aankoop van twee borden uit op € 185.- Daarna wordt het per extra bord snel goedkoper. Ze moeten om technische reden van porselein zijn, ik koos voor borden van “Maastricht”. De tekeningen die ik maak van het verhaal worden afgedrukt op speciale vellen en daarna ingebakken in het glazuur. Niet in de huishoudoven…

2. Het gele werk ” On Archaeology” ingelijst, maar eerst moesten die baklijsten in de goeie kleur worden geschilderd.

DSCN3627

DSCN3631

Het begint er wel op te lijken, toch is het nog steeds niet helemaal toonbaar.  Dat komt wel, nu eerst alles in orde maken voor de beurs in Rotterdam op 9 en 10 september.  Daarvoor deze week bij het Bernhard Cultuurfonds een aanvraag gedaan ter vergoeding van de tentoonstellingskosten. Daarover later meer.

3. Na de eigen producties rabarberchutney en de wijn van het huis was er een imker hier vlakbij in de buurt die behoefte had aan etiketten. Tekst, kerktorentje, bloemen en een bijtje erbij graag en zo is het geworden en ik een kunstenaar van alle markten thuis.

 

DSCN3642 DSCN3643

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: